
Op wintersport? Dit moet je zeker niet vergeten!
Heb jij een wintersportvakantie geboekt? Soms is het heerlijk om er even echt tussenuit te zijn en een skivakantie kan dan precies zijn wat je nodig hebt!
Voor je vertrekt is het toch handig om al het noodzakelijke en belangrijke in te pakken. Want op vakantie naar iets misgrijpen omdat je het vergeten bent in te pakken is echt niet fijn. In dit artikel geven je wat tips om zo je inpaklijst compleet te maken en je niets voor je vakantie vergeet te regelen.
Identiteitsbewijs
Binnen Europa volstaat een identiteitsbewijs, buiten Europa heb je echt een paspoort nodig. Het is echt heel belangrijk om je te kunnen legitimeren! Bij het inchecken in het hotel, eventuele leeftijdscontrole voor alcohol of –mocht het onverhoopt gebeuren- bij behandeling of opname in een ziekenhuis.
Persoonlijke verzorging
Hoog op de piste kan de zon erg fel worden en is het risico op verbranding vrij hoog. Je huid, lippen en haren kunnen het zwaar te verduren krijgen. Neem daarom voor je huid een goede zonnebrand mee. Ook bestaan er fijne lippenbalsems met een zonnefilter erin, dit zie je aan de ‘SPH’-vermelding. Voor je haar zijn er sprays te koop die je haar tegen zonnestralen beschermen, kijk op de verpakking naar de vermelding van zonnefilter.
Voldoende contactlenzen
Ben je brildrager: skiën met een skibril over je gewone bril is niet ideaal. Het kan knellen en oncomfortabel aanvoelen. Mocht je lenzen overwegen, dan is dit een goed alternatief op een bril. Draag je al harde lenzen of maandlenzen, dan is het raadzaam een extra paar mee te nemen. Neem indien mogelijk wel je bril mee voor het geval het dragen van lenzen geen optie meer is. Beter mee verlegen dan om verlegen.
Een goede reisverzekering
Wintersporten is één van de meest blessuregevoelige sporten. Uiteraard doe je geen hele domme dingen, maar het is verstandig om wel op het ergste voorbereidt te zijn. Niemand zit te wachten op hoge rekeningen die voorkomen hadden kunnen worden.
We gaan nu in op wat je basiszorgverzekering, een reisverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering normaal gesproken dekt. Een basiszorgverzekering dekt je medische kosten bij een ongeluk of medische hulp tot aan het Nederlandse tarief. Voor de verdere kosten of meerkosten kan je een reisverzekering afsluiten. Let dan wel op dat je ‘aanvullende dekking medische kosten’ of ‘wintersportdekking’ hebt afgesloten, anders moet je het nog steeds zelf betalen. Als je je bij je reisverzekering voor medische kosten hebt verzekerd, wordt ook je eigen risico bij je zorgverzekering door de reisverzekering betaald en hoef je die dus ook niet te betalen. In het geval van repatriëring, de zogenaamde gipsvlucht, neemt je reisverzekering doorgaans alle kosten voor haar rekening. Mocht je een ongeluk bij een andere wintersporter veroorzaken of ben je verantwoordelijk voor schade bij anderen, dan is hier een aansprakelijkheidsverzekering voor.
Wasservice
Op de skipiste draag je warme en goed beschermende kleding. Maar wintersporten is een actieve bezigheid en zo sta je met grote regelmaat te zweten in je kleding. Zeker als de zon schijnt kan het erg broeierig worden. Het is daarom prettig om genoeg schone sets onderkleding op vakantie mee te nemen, want aan het einde van de middag even frisse (onder)kleding aandoen kan als een noodzakelijkheid aanvoelen. Heb je niet veel sets onderkleding, of reis je het liefst met zo min mogelijk bagage? Controleer dan of jouw hotel een wasservice heeft of dat het gehuurde vakantiehuis over een wasmachine beschikt.
Voorbereiden op winterse omstandigheden onderweg
Wanneer je per auto naar je wintersportgebied afreist, zal je zien dat naarmate je dichterbij je bestemming komt de wegen steeds moeilijker begaanbaar worden. Waar je op de piste zoveel mogelijk sneeuw wilt zien, zit je daar op de weg misschien niet perse op te wachten. Rijdt op winterbanden en neem in ieder geval sneeuwkettingen mee. Omdat veel mensen tegelijkertijd de bergen in willen en omdat er met winters weer meer ongelukken gebeuren, is het raadzaam voorbereidt te zijn op grote vertragingen, files of ongelukken. Zorg in ieder geval voor één warme deken per passagier en genoeg te eten en te drinken voor het geval je ergens vast komt te staan. Een oplader om je telefoon in de auto op te laden is ook verstandig. Check tot slot de website van de ANWB voor de verplichte zaken die in je auto aanwezig moet hebben, dit verschilt per land. Denk aan vignetten of veiligheidsvestjes in de juiste kleur.

